Амстердам забранува пушење марихуана

Властите во Амстердам планираат да го забранат пушењето марихуана во центарот на градот како дел од серијата мерки за спречување на прекумерната забава од страна на туристите и заштита на областа за локалното население.

Се очекува новите правила главно да влијаат на ноќниот живот. Официјалните лица соопштија дека отворениот и слободен карактер на Амстердам на посетителите им остава погрешен впечаток дека „се оди и се е дозволено“.

Угостителството и декорот на излозите ќе мора да завршат порано во вечерните часови, а построги ограничувања ќе се воведат за ергенските веселби и организираните посети на пабови.

Градските власти планираат кампања за да ги обесхрабрат меѓународните туристи да дојдат во Амстердам за да се „ослободат“.

Планираната забрана за пушење трева во делови од центарот на градот не е наменета за продажба во кафулиња, туку за потрошувачка на отворено на одредени плоштади и улици. За прекршителите ќе бидат изречени високи казни.

Властите во Амстердам сакаат да го заштитат центарот на градот од „прекумерен туризам“, што значи повеќе посетители отколку што може да поднесе областа.

Се очекува во 2023 година да дојдат 18 милиони посетители, а градските власти наведуваат дека границата е 20 милиони. Амстердам има 900.000 жители, а пред Божиќ се очекува градскиот совет да донесе построги правила.

Back to top button
Close