Бајден го поздрави договорот со ЕУ за трговскиот спор меѓу „Боинг“ и „Ербас“

Американскиот претседател Џо Бајден денеска го поздрави „големиот напредок“ во трговскиот спор меѓу „Боинг“ и „Ербас“ и договорот со Европската унија за борбата против кинеските „непазарни“ практики.

Договорот со Европската унија беше објавен по денешните преговори во Брисел.

-САД и Европската унија се согласија да ги суспендираат тарифите за пет години и ние сме посветени на обезбедувањето еднакви услови за нашите компании и за нашите работници, рече Бајден.

„Значајно е, додаде тој, што се согласивме, исто така, да работиме заедно за да се спротивставиме и да се бориме против кинеските непазарни практики, во овој сектор што им дава на кинеските компании нефер предност“.

Бајден кажа дека САД и ЕУ ќе работат заедно на специфични начини, вклучително и домашни и странски инвестиции и трансфер на технологија.

-Тоа е модел што можеме да го градиме за другите предизвици на кинескиот економски модел, рече тој.

Американскиот претседател, исто така, денеска истакна дека „вредностите, како што се конкурентноста и транспарентноста“, што ги споделуваат САД и ЕУ, сите демократиите ги направија посилни.

Back to top button
Close