Бела куќа: Нема планови за испраќање американски војници во Израел

Нема планови за испраќање американски војници на терен во Израел, изјави Џон Кирби, координатор за стратешки комуникации на Советот за национална безбедност.

– Нема намера или план да се стават американски војници на терен во Израел – нема израелска желба за тој исход, појасни претставникот на Белата куќа.

– Израелците многу јасно ставија до знаење дека не сакаат странски војници на своја територија, дека сакаат самите да ги обработат овие операции и имаат целосно право да го сакаат тоа, додаде тој.

Кирби повтори дека прв приоритет на американскиот претседател Џо Бајден е безбедноста на Американците во странство, „како и нашите национални безбедносни интереси, а имаме и национални безбедносни интереси низ целиот регион“.

Back to top button
Close