Чини колку една гарсониера: Продадено најскапото сирење на светот

Зборуваме за сирењето Кабралес (Cabrales) – сино сирење кое зреело 10 месеци во природна пештера, а го произведувал млекарот Анхел Дијаз Хереро.
Сирењето го купил угостителот Иван Суарез, сопственик на ресторанот „Ел Љагар де Колото“ во шпанскиот регион Астурија.
Кабралес се прави од непастеризирано млеко од крави, кози и овци, а созрева во варовнички пештери, што му дава специфичен вкус и изглед. Во овие уникатни услови се развива пеницилиум, габа која е клучна за препознатливиот вкус, текстура и сино-зелена боја на ова сирење.
Рекордната аукција се одржа откако престижно жири го помина утрото дегустирајќи сирења предложени од 15 различни фабрики, објави „Nypost“.
Секој производител ги достави своите најдобри производи – и во серии и поединечни парчиња – со надеж дека ќе ја освојат главната награда.
Главната фабрика за сирење го освои третото место, а фабриката за сирење Валфриу заврши втора во поединечната категорија.
Годишната аукција за најдобро сирење е секогаш голема работа. Оваа година, девет различни угостителски објекти од цела Шпанија учествуваа во натпреварот.