Дијамант од шест милиони долари

Брош со дијамант со златна нијанса, сличен на оној што го носеше покојната британска кралица Елизабета Втора, се очекува да биде продаден за околу 6 милиони долари на аукција на Сотби во Женева оваа недела.

Дијамантот „Алнат“, кој го носи името на неговиот прв сопственик, британски спортист, е редок камен, со живо жолта боја и тежок 101,29 карати.

Картие го постави во цветен дизајн кој силно наликува на дијамантот Вилијамсон Пинк на кралицата Елизабета Втора, кој и беше даден како свадбен подарок во 1947 година. (dw)

Back to top button
Close