Директор во Стејт департментот поднесе оставка: „Испраќањето оружје на Израел е неправедно, не можам да го поддржам тоа

Директор во американскиот Стејт департмент кој работеше во агенцијата одговорна за пренос на оружје на американските сојузници поднесе оставка. Џош Пол го наведе несогласувањето со одлуките на администрацијата на Бајден да го забрза трансферот на оружје во Израел.

Пол, кој служеше како директор во Канцеларијата за политичко-воени прашања на Стејт департментот, објави на LinkedIn:

„Не можам да работам за да поддржам серија главни политички одлуки, вклучително и забрзано испраќање повеќе оружје на едната страна од конфликтот, за кои верувам дека се кратковидни, деструктивни, неправедни и контрадикторни на самите вредности што ние јавно ги застапуваме“.

Пол рече дека иако признава дека нападот на Хамас врз Израел бил ужасен, тој исто така верува дека одговорот на Израел „само ќе доведе до поголемо и подлабоко страдање“ за Израелците и Палестинците

Back to top button
Close