Директорот на „Комуналец“ Прилеп за управителот што заминал да работи како келнер во Хрватска: Го разрешивме веднаш кога дознавме

Директорот рече дека не чувствува никаква одговорност и обвини дека токму членот на Управниот одбор кој е дел од врвот на локалната организација на СДСМ, бил тој што гласал воздржано за разрешувањето на Ачкоски

Директорот на Јавното комунално претпријатие „Комуналец“ во Прилеп, Рубично Абрашоски, негира дека дозволил управителот „Терминал – Комуналец“, Мартин Ачкоски, работи од далечина односно да земе неплатен одмор и да замине да работи како келнер во Хрватска, откако такви обвинувања од СДСМ.

Социјалдемократите од Прилеп на прес-конференција денеска тврдеа дека Ачкоски со допис уште на 28 јуни овластил други две лица да го користат неговиот потпис за фолија за плати, налози за исплата, договори., како и дека од функцијата бил разрешен пред два дена.

Директорот Абрашоски, пак, потврди дека го разрешиле управителот пред два дена, но според неговата изјава дури тогаш и дознале за начинот на кој работи „Терминал – Комуналец“.

„Денеска се искажани невистини по однос на моето работење, односно толерирање кон управителот на Терминал ДООЕЛ, Мартин Ачкоски. Истиот е разрешен од управител на 31.08. 2022 година, на седница на Управниот одбор. Не се точни тврдењата дека јас како директор на ’Комуналец‘, сум дозволил работа од далечина, односно веднаш од кога дознавме за моменталното работење и функционирање на Терминалот, го повикав претседателот на Управниот одбор да свика седница, со точка на дневен ред: разрешување на управителот на ’Терминал-Комуналец‘“,
рече Абрашоски рече Абрашоски.

 

 

Директорот, за кого СДСМ побара разрешување, рече дека не чувствува никаква одговорност и обвини дека токму членот на Управниот одбор кој е дел од врвот на локалната организација на СДСМ, бил тој што гласал воздржано за разрешувањето на Ачкоски.

„Можеме слободно да се сомневаме дека Мартин Ачкоски, е донесен кадар од СДСМ да конкурира на објавениот оглас, каде беше и единствен кандидат, за потоа да си замине да работи во Хрватска. Искрено, не чувствувам никаква одговорност за неговото несовесно и некоректно однесување кон вработените, но и кон мене, затоа и истиот беше разрешен“,

рече Абрашоски.
За причините зошто Ачкоски бил поставен за управител, директорот рече дека тој бил единствен кандидат на конкурсот и бил предлог на вработените во „Терминалот“ кој со петиција барале тој да биде назначен на функцијата.

Back to top button
Close