Две третини од Британците кои се заразиле со омикрон, претходно прележале ковид  

Според најновата британска студија, две третини од луѓето во Британија, кои неодамна се заразиле со сојот омикрон на коронавирус, претходно веќе имале ковид.

Скоро двајца од секој трет испитаник позитивни на ковид, пријавиле дека претходно имале коронавирус, според студијата REACT (проценка на преносот на заедницата во реално време) предводена од Лондонскиот Империјален колеџ и Ипсос Мори, пренесе „Гардијан“.

 

„ Помеѓу 3.582 позитивни луѓе, 2.315 (64,6 проценти) пријавиле претходна инфекција“, се вели во студијата. Утврдено е дека ризикот од инфекција се зголемува кај луѓето кои живеат во големи домаќинства, во споредба со домаќинствата со едно лице.

Потребна е повеќе работа за да се открие колку реални повторни инфекции има, но резултатите откриваат групи кои се чини дека имаат поголема веројатност повторно да заболат од Ковид. Резултатите вклучуваат здравствени работници и домаќинства со деца или многу членови под еден покрив.

Студијата тестираше повеќе од два милиони луѓе, а најновите наоди, за првите две недели од 2022 година, се засноваат на околу 100.000 тестови за ПЦР кои беа испратени до волонтери, а потоа вратени.

Околу 4.000 беа позитивни, што е убедливо највисока стапка од почетокот на пандемијата.

Кога нивниот избор беше секвенциониран за да се провери со кој вид на ковид се заразени, скоро сите имаа омикрон, првпат идентификувана во Јужна Африка, што предизвика голем зимски бран на инфекции во Европа.

Сè уште не е јасно колку волонтери кои биле позитивни на тестот биле целосно вакцинирани. Две дози обезбедуваат мала заштита од зафаќање на омикрон, иако заштитата од тешка болест опстојува. Но, бустер дозите се воведени со висока стапка од доаѓањето на омикрон, со цел да се зголеми заштитата на луѓето

 

 

Back to top button
Close