Финансиска афера ја тресе Дојче Банка

Германските обвинители денеска извршија претрес во канцелариите на Дојче банк и нејзината подружница ДВС по отворената истрага за таканареченото „ зелено перење пари“. Станува збор за тврдењата дека банката ги преувеличува одржливите акредитиви на некои од производите што ги продава, пренесува германските новински агенции.

Новинските агенции цитирајќи го обвинителството во Франкфурт објавија дека истрагата е фокусирана на наводите за инвестициска измама, но сè уште не се идентификувани конкретни осомничени.

„Мерките на Јавното обвинителство се насочени против непознати лица во врска со наводите за перење пари против ДВС“, се вели во соопштението на Дојче Банк.

Поранешен менаџер задолжен за одржливост во ДВС тврди дека фирмата за управување со средства ги преувеличувала еколошките и климатските акредитации на одредени фондови – наречени „зелено перење“.

„ДВС континуирано и целосно соработуваат со сите релевантни регулатори и органи за ова прашање и ќе продолжат да го прават тоа“, се вели во нивното соопштение.

Back to top button
Close