ГАЛЕРИЈА: Четири векови модна историја ќе се „разбуди“ во Мет во Њујорк

Изложбата на Институтот за костими во Мет музејот во Њујорк, „Заспаните убавици: Повторното будење на модата“ (Sleeping Beauties: Reawakening Fashion), ќе ги реактивира сетилните капацитети на ремек-делата во колекцијата на Мет музејот преку истражување од прва рака, анализа на конзервација и различни технологии – од врвни алатки, вештачка интелигенција и компјутерски генерирани слики во традиционални формати на рентген, видео анимација, проекција на светлина и звучни пејзажи.

Ќе бидат прикажани приближно 250 облеки и додатоци со кои ќе бидат опфатени четири векови, визуелно обединети со иконографија поврзана со природата, која ќе послужи како метафора за кревкоста и минливоста на модата и како средство за испитување на цикличните теми на повторното раѓање и обновување.

Изложбата ќе им вдахне нов живот на овие историски предмети преку креативни и извонредни активации дизајнирани да ги пренесат мирисите, звуците, текстурите и движењата на облеката што повеќе не можат директно да го допрат телото.

Изложбата ќе почне на 10 мај и ќе трае до 1 септември.

 

 

Back to top button
Close