ГАЛЕРИЈА: “Коските на китoт” најдобра подводна фотографија во 2024

Алекс Досон е прогласен за подводен фотограф на годината во 2024 година за неговата фотографија од слободен нуркач како ги испитува последиците од ловот на китови.

Whale Bones победија повеќе од 6.500 фотографии од целиот свет.

„Коските на кит беа фотографирани во најтешки услови, додека нуркач со задржување на здивот се спушта под ледената покривка на Гренланд за да посведочи за труповите“, рече Алекс Мастард, кој претседаваше со судиската комисија.

„Костимот и светлото на нуркачот даваат чувство на ‘вонземјанин во посета’. Композицијата тече без напор и ви го носи окото на вистинското патување за да ја раскажете приказната“.

Натпреварот има 13 категории, вклучувајќи ги макро, широкоаголни, однесување и уништување, како и четири за фотографии во британските води.

DCIM100MEDIADJI_0008.JPG

Back to top button
Close