ГАЛЕРИЈА: Кралот Чарлс го отвори за јавноста источното крило на Бакингемската палата

Следната недела, просторијата зад славната тераса на Бакингемската палата ќе биде отворена за јавноста, нудејќи можност на посетителите да ја погледнат исклучителната колекција на азиската уметност и мебел на кралот Џорџ IV.

Актуелниот британски монарх, кралот Чарлс, имал клучна улога во отворањето на источното крило на лондонската кралска резиденција и речиси 6.000 билети биле распродадени за неколку часа откако беа пуштени во продажба во април.

„Идејата на принцот Алберт беше да има тераса во Бакингемската палата како начин за кралското семејство да се поврзе со луѓето, и се разбира токму и така, во извесна смисла, продолжува да се користи во важни прилики”, рече Каролин де Гито, кустос на уметничките дела на кралот.

„Но, тој почна да се користи многу рано во владеењето на кралицата Викторија, од 1851 година, со мавтање со војниците до Кримската војна и добредојде назад при враќањето“.

Источното крило на палатата било изградено помеѓу 1847-49 година за да се смести растечкото семејство на кралицата Викторија.

Back to top button
Close