ГАЛЕРИЈА: На денешен ден е роден Едуард Мане

На денешен ден, 23-ти јануари, 1832 во Париз е роден Едуард Мане, француски сликар,  претходник на импресионистите.

Неговото платно “Појадок во природа”, претставува една од првите слики, со која отстапил од конвенционалниот академски начин на сликање.

Најмногу слика во масло и тоа портрети (Зола, Клемансо, Пруст и други), но една од најомилените теми му била сликањето во природа. Починал во Париз, на 30 април 1883 година.

ќ

Back to top button
Close