ГАЛЕРИЈА: Тринаесет бронзени жени во широки здолништа на плоштадот Сан Марко во Венеција

Тринаесет бронзени жени во широки здолништа стојат на плоштадот Сан Марко во Венеција.

Инсталацијата од големи размери е дело на шпанскиот уметник Маноло Валдес и е поставена за 60-то Венециско биенале.

Познат по реконтекстуализирањето на иконични фигури, бои и текстури од историјата на западната уметност, Валдес бил инспириран од сликата на Диего Веласкез од 1656 година „Las Meninas“ или „Дами во исчекување“.

Проектот ќе биде видлив до 15 јуни, кога една од скулптурите „Реина Маријана“ ќе му биде донирана на градот.

Back to top button
Close