Груби на 51. Собрание на Европскиот Олимписки Комитет: Овој настан покажува единство на вредностите

Првиот министер за политички систем и односи меѓу заедниците Артан Груби во својот говор во пресрет на 51-то Собрание на Европскиот Олимписки Комитет што се одржува денеска во Скопје нагласи дека овој настан е од големо значење бидејќи покажува единство на вредностите.

Тој, како што соопштија од Министерството, кажа дека преку спортот се испраќа порака за мир и единство на народите во арените на успехот.

– Извонредно задоволство е што меѓу многуте јубилеи што ги одбележавме, како што се 30-годишнината од државната независност и 20-годишнината од Охридскиот договор, денеска заедно одбележуваме една важна годишнина, 30-годишнината од основањето на Олимписките игри на нашата земја. Комитет, дом кој достоинствено ги презентира нашите спортски вредности на секое олимписко натпреварување, рече Груби.

Меѓу другото, Груби им посака на младите спортисти да имаат инспирација кај нивните предци да се искачат на високите пиедестали на успесите и да ја направат горда нашата земја.

– Во оваа прилика, ги пренесувам моите искрени честитки до раководството на Олимпискиот комитет на земјата, до сите спортисти кои беа дел од неговото 30-годишно патување, но и до оние кои многу години пред формирањето на оваа институција не правеа горди со нивните олимписки успеси. Посакувам младите спортисти да имаат инспирација од нивните предци за да се искачат на високите пиедестали на успехот и да ја направат својата земја горда, заклучи Груби.

Back to top button
Close