Гудачкиот квартет „ВИВА Стрингс“ издаде два музички албуми Sounds from Macedonia и Electronic Sounds from Macedonia

Гудачкиот квартет „ВИВА Стрингс“ од Скопје ги
издаде двата музички албуми Sounds from Macedonia и Electronic Sounds
from Macedonia, соопшти денеска Дејан Теодосиевски, основач и виолончелист на гудачкиот квартет.

Албумот Sounds from Macedonia содржи 14 композиции, сите напишани од
Теодосиевски, а композициите се мотивирани од македонските народни мелодии и
песни, но со јасни елементи на модерен звук и ритам.

– Албумот Electronic Sounds from Macedonia е составен од 10 композиции кои се
преработки на дел од првиот албум. Жанровски композициите гравитираат од
џез, соул, диско до техно стил, со смела употреба на разни електронски и
акустични инструменти. Двата албуми се снимени во тонското студио „Подрумот“ во Скопје.Снимањето, миксот и мастерингот на албумите е дело на Ангел Ќосев, се вели во соопштението од Теодосиевски.

Гудачкиот квартет „ВИВА Стрингс“, кој е формиран во 2012 година е составен
од: Елена Талевска прва виолина, Димитар Михајловски втора виолина, Дубравка Зајкова виола и Дејан Теодосиевски виолончело.

Како најава на издавањето на албумите гудачкиот квартет снимил и видео спот
за една од композициите „Студена вода“. Видеото за „Студена вода“ е изработено од продукциската куќа „Медиа таг“ од Скопје. Режисер на видеото е Филип Момировски.

Back to top button
Close