Хаг отвора истрага за воени злосторства во Украина

Меѓународниот кривичен суд во Хаг ќе отвори истрага за руската инвазија на Украина „што е можно побрзо“, изјави денеска обвинителот Карим Кан.

По прелиминарното испитување на ситуацијата, Кан рече дека потврдил дека постои разумна основа да се „верува дека и наводните воени злосторства и злосторства против човештвото се извршени во Украина“.

Тој додаде дека истрагата ќе ги опфати наводните злосторства од 2014 година, кога Украина ја призна јурисдикцијата на тој суд на Обединетите нации.

Back to top button
Close