Хаос на берзите: Глобалните акции паѓаат по експлозиите во Киев

Инвеститорите побрзаа во безбедни засолништа, како што се американските долари и обврзниците, откако започнаа ракетните напади на Киев во понеделникот кој ги погодија и цените на акциите на глобално ниво во услови на зголемена неизвесност околу строгата монетарна политика на Федералните резерви.

Индексот MSCI на целиот свет и паневропскиот STOXX 600 паднаа за 0,5% во почетокот на европското тргување – на најниско ниво од претходната недела – бидејќи германскиот DAX и лондонскиот FTSE 100 паднаа за 0,1% и 0,7%, соодветно.

Фјучерсите на SP 500 и Nasdaq исто така паднаа за 0,5% и 0,6%, што сугерира најмалку 80% шанса референтните да се зголемат за 75 базични поени следниот месец, додека Европската централна банка и Банката на Англија се очекува да ги зголемат своите стапки за најмалку 100 базични поени

Back to top button
Close