Икона на една икона

Ѕвездите на поп-културата на исто место: Кога една икона ќе наслика друга, вредноста на создаденото уметничко дело може да експлодира…

Таа беше идол и пример: тогашната принцеза Дијана, „Кралицата на срцата“. Човекот кој ја создаде оваа нејзина слика во 1982 година исто беше икона – Енди Ворхол. Во раните денови тој рече дека сака да биде познат како кралицата – во што и успеа.

Секој кој го сака кралското семејство и Ворхол сега може да го купи ова уметничко дело за најмалку 1,2 милиони фунти на аукција во Лондон на 7 март. Но, веројатно ќе мора да плати многу повеќе.

(dw)

Back to top button
Close