Илјадници наставници и студенти протестираа во Будимпешта со барање за реформи во образовниот систем

Илјадници студенти, наставници и критичари на владата вчера протестираа во Будимпешта барајќи реформи во образовниот систем и подобри услови за просветните работници.

Протестот, наречен „марш на слободата“, беше организиран на повик на синдикатите на образовните работници и студентските организации, кои со месеци вршат притисок врз унгарската влада да обезбеди зголемување на платите и укинување на законот со кој се ограничува правото на штрајк на наставниците.

Демонстрантите извикуваа слогани како „нема учители, нема иднина“ и „штрајкот е основно право“ додека маршираа по една од главните улици во Будимпешта.

Back to top button
Close