Инспекторатот за животна средина му даде задолженија и рокови на „Усје“, ако не ги исполни му се заканува одземање на дозволите

По спроведените мерења на емисија на гасови во Цементарницата „Титан – Усје“ во Кисела Вода на 3 и 4 јануари, кои покажеле трипати поголеми количини на гасови од дозволеното, Државниот инспекторат за животна средина (ДИЖС) донесе решение со кое на фабриката ѝ се определуваат задолженија што треба да ги исполни во одреден временски рок поради утврдените недостатоци.

Едно од задолженијата, кое фабриката треба да го испорача во рок од пет дена по приемот на решението од Инспекторатот, е во двата котли за загревање на фабриката да користи природен гас како гориво, согласно добиената А-интегрирана еколошка дозвола. Воедно, како што додаваат од ДИЖС, фабриката треба да изведе соодветен приклучок за вршење мерење на емисии со акредитирана метода.

 

Во рок од 10 дена откако ќе биде користен природен гас како гориво за загревање на фабриката, пак, „Усје“ треба да изврши мерење на емисијата на гасови од оџакот на котелот кој ќе биде во функција.

 

Петнаесет дена по приемот на решението, во присуство на државен инспектор за животна средина, во Цементарницата треба да се направи мониторинг на сите емисиони точки од производните процеси со акредитирана лабораторија за животна средина.

 

„Трошоците од анализата направена на 3 и 4 јануари 2023 година ги сноси субјектот на инспекциски надзор бидејќи е утврдено дека примероците не одговараат на пропишаните стандарди согласно А-ИСКЗ дозволата. Рокот за реализирање на задолжението е 10 дена од приемот на решението“,

 

додаваат од Инспекторатот.

Доколку се утврди оти Цементарницата „Усје“ не постапува согласно решението од Инспекторатот, од ДИЖС додаваат дека ќе поднесат барање за поведување на прекршочна, односно кривична постапка пред надлежните органи и ќе отпочнат постапка за одземање на добиените дозволи и овластувања на фабриката.

„ДИЖС редовно ќе ја известува јавноста за инспекциската постапка“,додаваат оттаму.

Градоначалничката на Скопје, Данела Арсовска, вчера на вонредна прес-конференција рече дека при вонредни контроли во Цементарницата „Титан – Усје“ на 26 и 27 декември лани и 3 и 4 јануари годинава било измерено дека фабриката испушта трипати поголеми количини ПМ 10 честички од дозволеното. Поради поголемиот испуст на гасови и загадување на воздухот, Арсовска објави дека поднесува кривична пријава против Цементарницата.

 

Арсовска ќе поднесе кривична против цементарницата „Титан – Усје“ поради загадување

 

Цементарницата „Усје“, пак, ја демантира Арсовска велејќи дека во јавноста изнела неосновани ставови и додадоа оти месецов не биле измерени повеќе од дозволените емисии, а во декември воопшто не биле правени мерења.

Мерењата на 3 и 4 јануари, како што посочија од компанијата, покажале дека нема корелација помеѓу работата на цементарницата и квалитетот на воздухот во градот бидејќи резултатите од сите емисии точки во производствениот процес покажале оти границите не се надминати, а концентрацијата на ПМ 10 честичките измерени во фабриката биле дури и помали од други мерни места во градот.

Во однос на тоа дека за загревање на просториите во фабриката користеле мазут наместо гас, од „Усје“ посочија дека тоа е е прекршување бидејќи овој енергенс е дозволен согласно А-интегрираната еколошка дозвола што ја поседуваат. Но, наведуваат дека биле регистрирани отстапувања кај еден од параметрите, а согласно тоа, како што посочија, ќе ги имплементираат препораките на инспекторатот и ќе направат замена на енергенсот со природен гас.

Back to top button
Close