Извештај на СМО: Последниве осум години веројатно се најжешките во историјата

Последниве осум години би можеле да бидат забележани како најтопли години во светот поради зголемениот интензитет на емисиите на стакленички гасови.

Извештајот на Светската метеоролошка организација (СМО) за состојбата на глобалната клима за 2022 година е резултат на пленарните сесии на 27-та Конференција на страните на Рамковната конвенција на Обединетите нации (ОН) за климатски промени (COP27), која се одржува од денеска до 18 ноември. во египетското одморалиште Шарм ел Шеик на Црвеното Море

Како што знаците на климатските промени стануваат „подраматични“, екстремните топлотни бранови, сушите и разорните поплави погодуваат милиони луѓе и чинат милијарди долари, се вели во извештајот, пренесува Анадолија. Се проценува дека глобалната температура годинава ќе биде околу 1,15 степени над просекот ако се земе предвид периодот 1850-1900 година.

Глобалните емисии на стакленички гасови, вклучувајќи ги емисиите на јаглерод диоксид, метан и азотен оксид, повторно достигнаа рекордни нивоа минатата година. Податоците покажуваат дека атмосферските нивоа на овие три гасови продолжуваат да растат и оваа година.

Постои можност последните осум години да бидат забележани како најтопли години во светот. Дополнително, 10-годишната просечна температура за периодот 2013-2022 година се проценува дека е за 1,14 степени повисока од периодот 1850-1900 година.

Подигнувањето на нивото на морето е двојно зголемено од 1993 година поради зголемувањето на температурите, а порасна за околу 10 милиметри од јануари 2020 година, поставувајќи рекорд оваа година.

Ледената покривка на Гренланд изгуби маса 26-та година по ред, а за првпат во септември наместо снег врнеше дожд.

Генералниот секретар на СМО, Петри Таалас, во однос на извештајот рече дека резултатите ќе се влошат со зголемувањето на глобалното затоплување.

Генералниот секретар на ОН Антонио Гутереш предупреди дека планетата испраќа сигнали за опасност на почетокот на COP27, додавајќи дека извештајот одразува „хроничен климатски хаос“.

Тој потенцираше дека климатските промени се случуваат со катастрофална брзина и ги загрозуваат животите на сите континенти.

– Последните осум години беа најжешките години во светот, екстремните топлотни бранови станаа поинтензивни и смртоносни, особено во послабите општества. Мораме да одговориме на овој опасен сигнал што светот ни го испраќа со преземање одлучни и правилни активности, додаде Гутереш.

Back to top button
Close