Кина: Не исклучуваме употреба на воена сила врз Тајван

Властите во Пекинг не ја исклучуваат можноста за употреба на воена сила за повторно обединување на Тајван со Кина, соопшти денеска Канцеларијата за прашања на Тајван.

„Не ветуваме дека ќе се воздржиме од употреба на воена сила. Кина го задржува правото да ги искористи сите неопходни средства (за конечно обединување со Тајван)“, нагласи на прес-конференцијата претставникот на Канцеларијата.

 

Во исто време, официјалниот претставник истакна дека Пекинг е посветен на мирно обединување со Тајван и ќе остане лојален на принципот „една земја, два система“.

„Кина има непроменлив и јасен став за Тајван“, додаде тој.

Тајван е управуван од локална администрација од 1949 година, кога преостанатите сили на генералот Чанг Кај-шек (1887-1975) беа поразени во Кинеската граѓанска војна и најдоа засолниште на островот.

Тајван го задржа знамето и неколку други симболи на Република Кина од времето пред да дојдат на власт комунистите.

Според официјалниот став на Кина, кој го поддржуваат повеќето земји, вклучително и Русија, островот Тајван е една од кинеските провинции.

 

Back to top button
Close