Kолачи од урми и морков

Подгответе мешавина од урми, моркови, ореви, мусли и зачини. Формираните топчиња извалкајте ги во кокос и изладете ги. Може да се чуваат во фрижидер до две недели.

Состојки:

1 чаша урми без семки (240 мл)

1/3 чаша рендан морков (80 мл)

1 чаша ореви (240 мл)

150 грама мусли од чиа и спелта

½ лажичка мелен цимет

¼ лажичка мелено морско оревче и прстофат сол

1 ванилин шеќер

½ чаша кокос (125 мл)

 

 

Подготовка:

Ставете ги сите состојки во садот на електричен процесор за храна: урми (потопени доколку е потребно), моркови, ореви, мусли, цимет, морско оревче, сол и ванилин шеќер. Добро измешајте за да се распрснат состојките и да се соединат во смеса. Користејќи лажица, формирајте топчиња од смесата. Секое извалкајте го во кокос.

Ставете ги топчињата во фрижидер да се стегнат најмалку еден час.

Совет:

Користете чаша од 240 мл за мерење

Можеби ќе ве интересира
Close
Back to top button
Close