Малпас: Коронавирусот е катастрофален удар за светската економија

Пандемијата на коронавирусот е катастрофален удар за светската економија, а економските последици би можеле да траат и една деценија, изјави претседателот на Светската банка,  Дејвид Малпас.

Во интервју за радио Би-Би-Си, Малпас кажа дека поради економската криза предизвикана од пандемијата повеќе од 60 милиони луѓе можат да се соочат да живеат со помалку од една фунта дневно.

-Комбинацијата на самата пандемија и затворањето на економијата значи дека се погодени изворите на егзистенција на милијарди луѓе и ова е причина за загриженост, рече Малпас.

„И директните последици, во форма на загубени приходи, но и здравствените и социјалните последици, се навистина сериозни“, истакна тој.

Најмногу се погодени оние кои најмалку тоа можат да си дозволат, предупреди Малпас.

-Штетата на глобалната економија и тенденцијата синџирите за снабдување да се преместат на поблиски локации и да се кренат трговски бариери е предизвик, рече претседателот на Светската банка.

„Кога трговијата паѓа, тоа само по себе создава тензии и нееднаквост … Сигурен сум дека глобалната економија ќе биде поврзана внатре во себе, но можеби помалку отколку пред Ковид-19“, додаде тој.

Оваа катастрофа,сепак, може да се надмине, а луѓето се флексибилни и еластични, рече Малпас.

-Мислам дека е можно да се најде начин, но тоа е тешка задача за земјите и нивните влади, рече Малпас, истакнувајќи дека Светската банка може да ги охрабри овие напори.

„На долг рок јас сум оптимист дека човечката природа е силна и дека иновацијата е нешто реално. Светот се движи брзо и можноста за поврзување никогаш не била поголема, што всадува надеж за иднината“, рече тој.

Back to top button
Close