Марковски: Брзо ќе постигнеме колективен имунитет, драстично ќе падне бројот на заразени

Според моменталните и претходните бројки, околу 25 проценти од населението имало контакт со вирусот, изјави докторот Вело Марковски на Канал 5.

-Мое мислење, но и според мислењето на многу епидемиолози, од 30 до 40 проценти се потребни за да имаме заштита во колективен имунитет. Мислам дека многу брзо ќе постигнеме таков имунитет и после 20-25 јуни ќе имаме драстично намалување во бројот на заразени – истакна Маркоски.

Тој посочува дека колку е поголем стравот толку се полоши решенијата за борба против инфекцијата./Фокус.

Back to top button
Close