На инаугурацијата на новата претседателка беа Иванов и сопругата на Трајковски. Црвенковски го немаше

Во свечената собраниска сала каде што беше инаугурацијта на Гордана Силјановска Давкова за претседателка на државата покрај пратениците од сега стариот собраниски состав по протокол беа верските лидери на МПЦ-ОА и ИВЗ председателката на Уставниот суд, домашни и странски дипломати и екс председателот Ѓорѓе Иванов и Вилма Трајковска, сопруга на загинатиот председател Борис Трајковски, а екс претседателот Бранко Црвенковски го немаше.

Меѓу странските амбасадори присутна беше амбасадорката на САД во земјава Агелер за која во инаугуративниот говор председателката Силјановска Давкова се пофали дека вчерашниот нејзин роденден го прославила во друштво на амбассадорката Агелер.

Најубав подарок за мојот роден ден вчера е официјализирањето вчера дека сум прва претседателка на државата. Силјановска Давкова е родена на 11 мај 1953 година и вчера го славела нејзиниот 71 роденден.

Back to top button
Close