На „Скопско лето“ претставата „Зоолошка градина“

Во рамки на годинешното издание на „Скопско лето“ вечер ќе се изведе театарската претстава на албански јазик „Зоолошката приказна“ на авторот Едвард Алби и во режија на Гент Чајани.

Претставата ќе биде изведена во просторитте на Факултетот за ликовни уметности – Сули ан во 20:30 часот.

Приказнта се случува во „Главниот парк на градот“. Двајца мажи кои претставуваат две различни човечки класи, се среќаваат случајно. Разговарајќи, тие си ги разменуват нивните животни приказни и гледаме колку различни се нивните животи. Колку сме неспособни за до го смениме контекстот така наречен „странец“ спроти мизерниот живот кој го живееме. Што се случува кога го губиме чуството за животот? Како можеме да ја добиеме слободата, а притоа да не повредиме никого?

На претставата улогите ги толкуваат актерите Рахим Рамадани, Берат Махмути, Гранит Вела.

Back to top button
Close