Ѓоковиќ потврди дека дал интервју за француски Л’Екип, свесен дека е позитивен

Новак Ѓоковиќ потврди дека дал интервју за француски Л’Екип, свесен дека е позитивен и изрази жалење поради таквата одлука.

– Следниот ден, 18 декември, бев во мојот тениски центар во Белград, за да ја исполнам претходно договорената обврска за интервју и снимање за Л’Екип. Го откажав моето учество на сите други настани освен интервјуто за Л’Екип.

Се чувствував должен да направам интервју за Л’Екип, бидејќи не сакав да го изневерам новинарот, но се држев до мерката на социјално дистанцирање и носев маска, освен за време на снимањето. По интервјуто и снимањето отидов дома и се изолирав за планираниот период, но сега ми е јасно дека згрешив во проценката, и дека требаше да ја одложам оваа обврска.

Новак со денови е на удар и затоа што во документите во барањето за виза пишува дека не отпатувал 14 дена пред да замине за Мелбурн и бил во Шпанија.

– Кога станува збор за мојата апликација за патување, таа беше поднесена во мое име од мојот тим, како што им кажав на службениците за имиграција при пристигнувањето, а мојот агент искрено се извинува за административната грешка што ја направи кога ја пријави погрешната „куќа“ за моите претходни патувања, пред да пристигнам во Австралија. Ова беше човечка грешка и секако не беше намерна. Живееме во тешки времиња, во време на пандемија и сигурно е дека понекогаш се случуваат такви грешки. Денес, мојот тим стави на располагање дополнителни информации на австралиската влада за да се разјасни ова прашање.

Чувствував дека е важно да се изјаснам и да ги разјаснам дезинформациите, и нема да коментирам дополнително, од голема почит кон австралиската влада, властите и тековниот процес.

Back to top button
Close