ООН ги поздрави резултатите од средбата Путин-Бајден

– ООН се надева дека резултатите од самитот Русија-САД ќе помогнат да се постигне напредок во справувањето со глобалните предизвици и зајакнувањето на стратешката стабилност, изјави на брифинг заменик-официјалниот претставник на генералниот секретар на ООН Фархан Хак.

– Сè уште чекаме дополнителни информации за исходот на самитот, бидејќи тој штотуку заврши. Во исто време, сакам да кажам дека постојано ги поддржуваме сите напори за дијалог и се надеваме дека денешните дискусии за глобалните предизвици и за постигнување поголема стратешка стабилност ќе продолжат, рече тој.

– Веќе посочивме колку е важно двете земји, кои се постојани членки на Советот за безбедност на ООН, да одржат ваков состанок со цел да ги решат постојните противречности, додаде портпаролот на генералниот секретар.

Back to top button
Close