Пад на цените на нафтата

Цените на нафтата на меѓународните берзи денеска забележаа пад откако Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) ја намали прогнозата за растот на светската економија и предупредувањето дека инфлацијата претставува „непосредна закана“ по многу земји.

На Лондонската берза барел нафта денеска се тргуваше за 109,22 долари, што е намалување за 3,94 долари во споредба со вчера.

Додека на американските берзи барел нафта чинеше 104,41 долари, што е намалување за 3,8 долари.

Русија поради санкциите воведени во март произведе помалку нафта, додека Организацијата на земјите извознички на нафта (ОПЕК) и нејзините сојузници повторно не ги исполнија договорените производствени квоти.

На почетокот на неделата снабдувањето со нафта беше нарушено и поради блокадата во Либија.

Back to top button
Close