Парламентот во Словенија ја одобри новата Влада предводена од Роберт Голоб

Словенечкиот Парламент со огромно мнозинство ги потврди министрите во новата Влада на премиерот Роберт Голоб, со што го започна својот мандат.

По неколкучасовна расправа, за тимот составен од 17 министри и министри гласаа 53 пратеници од три партии од владејачката коалиција на Голоб. Против беа 28 пратеници од Словенечката демократска партија на поранешниот премиер Јанез Јанша и од демохристијанската Нова Словенија, која беше во претходната владејачка коалиција.

Голоб во својот говор на почетокот на седницата истакна дека неговата влада е добро составена комбинација од искусни политичари и експерти во одредени области, дека веднаш ќе почне да работи на приоритетите поставени со коалицискиот договор и оти граѓаните наскоро ќе бидат горд на таква влада.

Тоа е 13-та словенечка влада од стекнувањето на државната независност и една од најбрзо формираните по парламентарните избори одржани на 24 април годинава.

Заедно со министрите од партијата Движење за слобода на Голоб, која освои најмногу гласови на изборите, имаше и министри од две коалициски партии, Социјалдемократите и Левица

Back to top button
Close