Петорицата најбогати во светот станаа двојно побогати, а најсиромашните стануваат посиромашни

Петте најбогати луѓе во светот го зголемија своето богатство повеќе од двојно на 869 милијарди долари (681,5 милијарди фунти) од 2020 година, додека најсиромашните 60 отсто во светот, речиси пет милијарди луѓе, станаа уште посиромашни.

Според податоците од истражувачката компанија Wealth X, комбинираното богатство на првите пет најбогати луѓе во светот, Илон Маск, Бернард Арно, Џеф Безос, Лери Елисон и Марк Закерберг, пораснало за 464 милијарди долари, или 114 отсто, од 2020 година. Во истиот период, вкупното богатство на најсиромашните 4,77 милијарди луѓе – кои сочинуваат 60 отсто од светската популација – се намали за 0,2 отсто реално.

Нивното богатство и глобалната сиромаштија беа откриени во извештајот на Oxfam, а извештајот доаѓа додека најбогатите луѓе во светот се собираат во Давос, Швајцарија, на годишниот состанок на Светскиот економски форум на политичките лидери, корпоративните директори и супербогатите.

Извештајот предвидува дека јазот меѓу богатите и сиромашните веројатно дополнително ќе се зголеми, што ќе доведе до тоа светот да го круниса својот прв милијардер во рок од една деценија. Истовремено, се предупредува дека ако продолжат сегашните трендови, сиромаштијата во светот нема да биде искоренета уште 229 години.

Истакнувајќи го драматичното зголемување на нееднаквоста поради пандемијата на коронавирус, Oxfam рече дека светските милијардери се побогати за 3,3 трилиони долари (2,6 трилиони фунти) отколку во 2020 година, при што нивното богатство расте трипати побрзо од стапката на инфлација

Back to top button
Close