Почнува судењето на родителите на момчето убиец од „Рибникар“

Денеска, во Палатата на правдата во Белград, почнува судењето на родителите на момчето-убиец по приватни тужби поднесени од 27 членови на семејствата на жртвите од основното училиште „Владислав Рибникар“.

Станува збор за граѓанска постапка по пријава на семејствата во која истакнале имотно-правно побарување поради претрпена душевна болка поради смрт на блиско лице, како и поради страв.

 

На ова рочиште ќе бидат предложени доказите кои ќе бидат изведени во текот на постапката, а ќе се каже и во кој временски рок ќе се заврши постапката.

 

Како што е познато, во граѓанската постапка е поднесена тужба за да се оправдаат привремените мерки кои се веќе определени, а кои се однесуваат на забраната за располагање со имотот на семејството на момчето убиец.

 

 

Значи, една тужба поднеле вкупно 27 обвинители, а таа се однесува на членовите на семејството на убиениот.

 

Го тужеле и момчето убиец

Да потсетиме, обвинети се момчето убиец (14), неговата мајка и татко.

 

Според таткото, во кривичната постапка против него претходно биле определени привремени мерки за забрана на располагање и отуѓување имот, а кон мајката во граѓанска постапка.

 

„Тужбата е поднесена за надомест на нематеријална штета за претрпената душевна болка поради смрт на блиска личност, како и за претрпениот страв. Исто така, со оваа тужба се бара и паричен ануитет, значи идна исплата на одредена сума пари од денот на пресудата, па се додека траат условите за тоа – и дека на име идна нематеријална штета за претрпена душевна болка поради смрт на блиско лице“, вели извор запознат со случајот.

 

Да потсетиме, против мајката на момчето убиец веќе е поднесена тужба. Ја тужеа четворица членови на семејството на една од жртвите на пукањето во основното училиште „Владислав Рибникар“. Побарале отштета од околу 300.000 евра.

 

Забрането им е да располагаат со недвижен имот и пари

На таткото и на мајката на момчето убиец им е привремено забрането да располагаат со недвижен имот и пари. Ова претходно го усвои Вишиот суд во Белград на предлог на семејствата на загинатите во основното училиште „Владислав Рибникар“.

Но, ова е само привремено решение, чија цел е да се „обезбедат“ средства за исплата на отштета на семејствата на повредените за смртта на нивните најблиски. Против мајката на момчето убиец не се води кривична постапка, а како што претходно соопштија од обвинителството, против неа е поведена претходна истрага, оформен е предмет, со цел да се утврди дали сторила кривично дело злоупотреба и запуштање дете.

На 18 јули момчето убиец беше сослушано како сведок во кривичната постапка против неговиот татко, кој се товари за тешко кривично дело против општата безбедност. Потоа зборуваше како дошол до оружјето, но и зошто го извршил делото.

Таткото на момчето-убиец е обвинет дека го тренирал синот да ракува со оружје, дека го однел на стрелиште и дека според прописите не го чувал оружјето со кое момчето ги убило своите врсници.

Back to top button
Close