Продолжува трендот на помал број новозаразени и починати, зголемен број оздравени со Ковид-19

– Министерството за здравство информира дека R0 факторот на преносливост на вирусот покажува позитивен тренд на намалување, кој изнесува 0,9, а во континуитет речиси еден месец е околу 1.

-Продолжува и трендот на намалување на бројот на новозаболени и починати лица, а се бележи и значително зголемување на бројот на оздравени лица, во однос на претходната недела, според неделниот извештај на Институтот за јавно здравје објавен денеска за периодот од 27 јули до 2 август, велат од Министерството за здравство.

ИЈЗ известува дека во дадениот период се направени вкупно 9.709 тестирања (146 повеќе од периодот 20 – 26 јули) и регистрирани се 912 позитивни случаи на Ковид-19, што е за 4,6 отсто помалку од претходната недела.

-Во периодот на известување, благо намалување има и во процентот на позитивни од тестирани случаи, кој изнесува 9,4 проценти (претходната недела 10 отсто од тестираните беа позитивни). Новозаболени се регистрирани во 28 града, при што најголем процент на новозаболени има во Скопје (27,9 отсто – бележи благо намалување три недели по ред), во Штип (12,2 проценти) и во Гостивар (11,2 отсто). Во 19 градови во земјата, за истиот период, бројот на новопотврдени случаи е под 20, информираат од Министерството.

Во однос на старосната структура на новозаболените во овој период, најголем процент се лица над 60 години – 22,9 проценти, а поголем број заболени се регистрира и кај лицата на возраст меѓу 30-39 години – 19,4 отсто. Во возрасната група 40-49 години се 17,9 проценти од новозаболените, а во групата 50-59 години – 17,8 отсто. Најмал број е регистриран кај децата од 0 до 9 години – 3,1 проценти и 10-19 години 5,0 отсто.

-Од случаите кои се епидемиолошки истражени се хоспитализирани 136 лица или 15,7 проценти, а кај 277 лица или кај 32,2 отсто регистрирано е присуство на коморбидитети. Од вкупниот број епидемиолошки истражени новозаболени 38,1 отсто имале контакт со потврден случај на Ковид-19, а 21 лице (исто како и претходната недела) имале историја за патување во странство во минатите 14 дена, велат од Министерството за здравство.

Во периодот 27 јули – 2 август се регистрирани 1.032 оздравени лица, кои биле хоспитализирани или на домашно лекување, што е за 378 лица или 36,6 отсто повеќе од претходната недела на известување (20 – 26 јули).

-Во периодот 27 јули до 2 август се регистрирани 29 смртни случаи, што е намалување од 14,7 проценти, во однос на минатата недела. Најголем дел од случаите се лица над 60 години – 75,9 отсто. Во болнички услови се починати 24 од случаите, а пет вонболнички. Кај 23 од смртните случаи (79,3 отсто) се регистрирани претходни коморбидитети, соопштуваат од Министерството.

Back to top button
Close