Прва самостојна изложба на талентираната Нина Стоилковска од Крива Паланка

Осумнаесет уметнички дела работени во дигитална техника, јаглен на хартија и акварел од младата Нина Стоилковска од Крива Паланка се изложени во галерискиот простор на НУ Центар за култура Крива Паланка во рамки на нејзината прва самостојна изложба „Анализа“.

Паланчанката Стоилковска е средношколка, матурантка во средното уметничко уличиште „Лазар Личеноски“, Скопје, а ова е нејзина прва самостојна изложба работена во најголем процент преку различни софтверски програми.

– Мојот фокус е човекот, како инспирација што ме тпоттикнува да творам и тоа во најразлични техники.Сепак, ликовите што ги цртам се и од реалноста, како мојот дедо, некои пријателки, до ликови од филмови и актери кои ми оставиле најголем впечаток. Најголем дел од изложените дела се портрети , работени во софтверски рпограми, преку цртање на таблет и корекции и доработки ист так во електронск аверзија, дигитален формат. Сепак, останува како мотив главната моја инспирација, човекот и неговата слобода, симболично рпетатвена преку празниот простор на двете дланки на слиакта-носечка на плакатот од изложбата. Токму тој простор е целата слобода што човекот на човека треба да му ја даде за да може да креира и да живее по своја визија, рече Стоилковска.

Нејзина инспирација за да одбере уметничко стручно образованеие бил токму нејзинито брат, кој рече, бил исто така уметнички анстроен во миантото, а таа биал поттикната да ги следи и надмиен неговите чекори.

Нина Стоилковска е малда надежна уметница која својата перспектива ја гледа во мултимедијалниот дизајн, кадешто исто така досега има забележителни успеси и достигнувања.

Нејзина пасија е и режирање филмови и фотографија. Учестувала на повеќе филмски фестивали како „Winter apricots“ во Прилеп, “Teen dok interaction” во Чачак, Србија и „Џифони“, Скопје

Back to top button
Close