Речиси 25 отсто од пациентите со ковид-19 добиле нови симптоми долго по заразата

Ново истражување во САД открива дека одложени симптоми на ковид се болка, проблеми со дишењето, висок крвен притисок, високо ниво на холестерол, замор, срцеви и ментални проблеми

Ново истражување во САД открива дека речиси 25 отсто од пациентите со ковид-19 добиле нови здравствени проблеми долго по нивната прична дијагноза.

Непрофитната организација „Феар хелт“ (FAIR Health) ги анализирала здравствените осигурувања на речиси два милиона луѓе меѓу февруари 2020 и февруари 2021 година. Резултатите покажале дека најчести симптоми што пациентите ги имале отпосле се болка, проблеми со дишењето, висок крвен притисок, високо ниво на холестерол и замор.

Дел од долгорочните симптоми се и срцеви проблеми, како и депресија и анксиозност.

Биле афектирани пациенти на сите возрасти, вклучувајќи и деца, дури и оние што биле асимптоматски.

Back to top button
Close