Шест лица го тужат операторот на нуклеарната централа Фукушима поради рак на тироидната жлезда

Шестмина млади луѓе ќе го тужат операторот на јапонската нуклеарна централа Фукушима поради тоа што развиле рак на тироидната жлезда поради изложеност на радијација по распаѓањето на објектот.

 

Тужителите, сега на возраст меѓу 17 и 27 години, живееле во регионот Фукушима кога огромен земјотрес на 11 март 2011 година предизвика цунами што ја предизвика нуклеарната катастрофа. Тие денеска ќе поднесат заедничка тужба  против операторот на централата Токио Електрик Пауер Компани (ТЕПКО), барајќи вкупно 616 милиони јени (5,4 милиони долари) како компензација, изјави адвокатот на групата Кеничи Идо.

Ниту една причинско-последична врска помеѓу изложеноста на радијација од катастрофата и ракот на тироидната жлезда не е препознаена од експертски панел формиран од регионалната влада, и дали постои таква врска може да стане фокусна точка на случајот.

Извештајот на ОН објавен минатата година заклучи дека нуклеарната катастрофа во Фукушима не му наштетила директно на здравјето на локалните жители една деценија по катастрофата.

Back to top button
Close