Српската влада ја прекина соработката со Рио Тинто

Српската премиерка Ана Брнабиќ на прес-конференција по седницата на српската влада за Рио Тинто, Белград, Србија, 20 јануари 2022 година.

Владата на Србија донесе одлука да ја прекине соработката со меѓународната рударска компанија „Рио Тинто“, потврди премиерката на Србија, Ана Брнабиќ.

„Сите управни акти поврзани со Рио Тинто, односно (фирмата ќерка) Рио Сава, сите дозволи, решенија, решенија се поништени. Ги исполнивме сите барања на еколошките протести, и ставивме крај на Рио Тинто во Република Србија“, изјави премиерот на Србија, по седницата на Владата на Србија. Рио Тинто планираше да изгради рудник за литиум во западна Србија, а проектот го доби името Јадар. Премиерката на Србија ги покани сите заинтересирани еколошки организации да контактираат со неа и изјави дека нејзиниот тим е подготвен да ги достави сите документи поврзани со работата на компанијата до заинтересираните.

 

Нови блокади во Србија против рудници за литиум

Брнабиќ рече дека на овој начин Владата на Србија ги прифатила сите барања на еколошките организации. Рио Тинто е крајно загрижен поради изјавата на премиерката Брнабиќ, дека просторниот план за проектот „Јадар“ е откажан, како и дека се поништуваат сите управни акти поврзани со проектот. Во соопштението се наведува дека компанијата за време на работата на проектот „Јадар“ секогаш ги почитувала законите на Србија. „Рио Тинто ја разгледува правната основа за донесување на оваа одлука и импликациите што таа може да ги има врз нашите активности и нашите луѓе во Србија“, се вели во соопштението на Рио Сава.

Back to top button
Close