Троиси: Струшките вечери на поезијата“ се најдобриот амбасадор на културата, гостопримството и креативниот дух на македонскиот народ

Генералниот секретар на Светската академија на поезијата, при УНЕСКО, д-р Лаура Троиси спречена, поради откажаните летови,  во неможност лично да присуствува на Струшките вечери на поезијата, иако тоа претходно беше договорено, испрати своја порака во која упати честитки за одржувањето на 59-от Меѓународен фестивал на поезијата. 

Обраќајќи му се на директорот Тодорче Тасевски, Троиси, во име на институцијата и почесниот претседател Мохамед Надир Азиза, таа упати честитки за напорите за одржување на фестивалот и покрај спефицичните услови поради пандемијата на Ковид-19.

-Со овој, пред сè, корисен чин, продолжувате со континуитетот на еден од најважните собири на поетите во светот, признат од УНЕСКО и другите институции за заштита на светското и европското културно наследство. „Струшките вечери на поезијата“, со нивниот концепт и намери, одамна не се само препознатлив културен феномен, промоција на културата и јазикот, условно кажано, на  малите нации, туку и траен мост на пријателство и соработка на луѓето без предрасуди и ограничувања. Заедно со просторот во кој се одржуваат, богатото историско и културно наследство, „Струшките вечери на поезијата“ се најдобриот амбасадор на културата, гостопримството и креативниот дух на македонскиот народ. Упатувам најдобри желби за целосен успех на фестивалот, порача Троиси.

Еден од учесниците на СВП, познатиот српски поет Мајо Даниловиќ, инаку високо рангиран во Светската академија на поезијата и прв човек на Оделението за Балканот и словенскиот свет, Троиси, го номинираше и како свој специјален претставник на струшкиот поетски фестивал.

Back to top button
Close