Турција го менува името на државата

Турските власти одлучија да го ребрендираат имиџот на земјата во светот, објави турската телевизија ТРТ.

Претходно, турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган објави соопштение во кое се наведува дека меѓународно признатото име на земјата се менува од „Турција“ во „Туркије“ („Turkey“ u „Turkiye“).

„Зборот „Туркије“ на најдобар начин ги претставува и изразува културата, цивилизацијата и вредностите на турската нација“, смета Ердоган.

 

На турски, земјата се нарекува Туркије, а земјата го прифати името по стекнувањето независност од западните сили во 1923 година, кои привремено ја окупираа.

Низ историјата, Европејците ја знаеле како османлиска држава, а потоа ја познавале под многу варијации на зборот „Турција“.

Името што остана најмногу беше на латински „Turquia“, а најприсутно беше „Turkey“.

Според речникот на Кембриџ, зборот „Турција“ се дефинира како „нешто што лошо паѓа“, или „глупава“ или „смешна личност“.

Огромното мнозинство луѓе во Турција веруваат дека именување на земја според нејзината локална варијација има смисла и е во согласност со целите на земјата да одреди како другите треба да ја идентификуваат.

 

 

Back to top button
Close