Утврдена рутата на Матеј Периш: Поминал шест релации

Веќе петти ден трае потрагата по Матеј Периш, момчето од Сплит кое исчезна рано утрото на 31 декември околу 2.30 часот. Засега е неизвесно дали снимките од надзорните камери од амфитеатарот Сава објавени вчера ќе помогнат да се расветли неговото исчезнување, а српски Блиц ја реконструираше чудната, злобна рута по која Периш од непозната причина се движел.

Пред се, треба да се истакне дека снимките од надзорните камери не треба да се мислат за перфектни. На некои е препознатлив Периш, на некои се гледа само силуетата на млад човек што одговара на неговиот опис, а на некои тоа не може ни да се констатира.

1) Готик
Периш исчезнал ноќта меѓу 30 и 31 декември во Белград, кога го напуштил клубот „Готик“, најверојатно за да изврши нужда бидејќи во клупскиот тоалет имало голема гужва. Излегол без сакото кое претходно го носел, само во црна маичка, фармерки и бели патики.

2) Улицата Караѓорѓева
Оттука, српски Блиц ја започна реконструкцијата на неговото движење во кобната ноќ на неговото исчезнување – од „Готик“, преку улицата Караѓорѓева, па сè до шеталиштето Сава. За оваа рута, за нормална прошетка потребни се нешто повеќе од дваесет минути за да се направи круг, во зависност од темпото на вашето движење.

Камерата најпрвин го сними младиот човек од Сплит во близина на кафеаната „Небо и земја“ на улицата Караѓорѓева, на 200-тина метри од „Готик“ од другата страна на улицата.

На видеото што го објави „Ало“ се гледа како млад човек во црна маица, фармерки и бели патики, за кој најверојатно може да се каже дека е Периш, трча по тротоарот од Калемегдан и истрчува на улицата, најверојатно за да ја заобиколи малата група на луѓе кои се движат пред него.

На следното видео, снимено со друга камера од друг агол, но практично на истата локација, Периш е виден како минува покрај локалот „Небо и земја“, трчајќи во правец кон Бранков мост.

повеќе

Back to top button
Close