Во Франција 445 лица се обвинети за сексуално насилство во спортот

Речиси 445 лица во Франција се обвинети за сексуално насилство во спортот, се дознава од извештаите испратени до канцеларијата за сексуално насилство во спортот, јави дописникот на МИА.

Информацијата лично ја соопшти министерката задолжена за спорт Роксана Марачинеану, по повод втората конвенција посветена на оваа тема.

Оваа канцеларија беше воспоставена минатата зима по објавувањето на книгата „Еден долг молк“ од натпреварувачката во уметничко лизгање, Сара Абитбол. Таа раскажа деак во раните 90-ти години на минатиот век била силувана од нејзиниот тренер, кога била на возраст од 15 до 17 години. Нејзината книга предизвика каскадни откритија.

Првиот преглед составен во средината на февруари броеше 387 пријави и 421 обвинети лица, вклучувајќи 245 професионални или волонтерски спортски воспитувачи. Министерскиот делегат задолжен за сексуално насилство во спортот, Фабиен Бурда, денеска изјави дека тоа се однесува на „48 спортски федерации“ и дека во 12 „се концентрираат 66 отсто од случаите“.

Друга бројка забележана од учесниците на оваа конвенција, на која учесвуваше и министерот за правда, Ерик Дипонд-Морети, кој дојде да сведочи за поддршката на правдата, „63 отсто од случаите се однесуваат на малолетници под 15 години“. Фабиен Бурдеи истакна дека „25 извештаи“ произлегуваат од структури на високо ниво, што значи дека „огромното мнозинство од фактите се одвива во класични клубови“. Префектите издадоа 191 административна забрана. Ова се однесува на 29 јавни службеници, вклучително и 16 од Министерството за спорт и 11 од националното образование, вклучувајќи седум наставници по физичко воспитување.

Сведочејќи како претседател на Криминалниот суд во Лоара, Од Кристо објасни дека „светот на спортот привлекува предатори во училиштата“, осврнувајќи се на случајот со инструктор за велосипедизам кој е виновен за 19 силувања. Таа, исто така, инсистираше на симптомите на посттрауматски стрес на жртвите (скарификации, нарушувања во исхраната, мутизам…).

-Мали девојчиња се кријат под моето биро, не можејќи да зборуваат, рече таа.

Оваа тешкотија во опишувањето на претрпените злосторства честопати е синоним за раскин со спортскиот свет. 

Сара Абитбол, присутна на конвенцијата, рече дека „е на пат кон закрепнување“. Една година по објавувањето на нејзината книга, „жртвите не се срамат да зборуваат гласно. Тешко е, бидејќи имаме впечаток дека го ослабуваме нашиот спорт (), но моравме. Горда сум што го сторив тоа, дури и ако понекогаш повратите нешта се сложени“, сведочеше таа.

Back to top button
Close