Во Германија ќе му се суди на стогодишен поранешен чувар во нацистички логор

Стогодишен поранешен чувар во нацистички концентрационен логор ќе биде суден во Германија во текот на годинава откако окружниот суд ги прифати обвиненијата за учество во убиството на повеќе од 3500 луѓе. Обвинетиот, чие име не се објавува поради германските закони за медиуми и приватност тој е осомничен дека бил нацистички чувар во концентрационен логор во близина на Берлин од 1942 до 1945 година.

 

Властите претходно оценија дека е способен да му се суди 76 години по завршувањето на Втората светска војна. Германските медиуми јавуваат дека судот во Нojрупин смета дека стогодишникот може да биде во судницата по околу два часа дневно во рамките на процесот кој треба да почне во октомври. Специјалното федерално обвинителство за воените злосторство во нацистичко време во 2019 година го пратило случајот во судот во Нojрупин.

Логорот во кој стогодишникот работел како чувар имал гасна комора и мрачна евиденција за смрт и тортура, а спроведувал и медицински експерименти. Во него главно биле сместени политички затвореници.

Back to top button
Close