Афера МекКинзи: „Не се плашам од ништо”, вели Макрон, кој не мисли дека е во „срцето на истрагата”

epa10229324 French President Emmanuel Macron at the end of an informal EU summit in Prague, Czech Republic, 07 October 2022. EU leaders met in the Czech capital to discuss pressing issues such as Russia’s invasion of Ukraine and the block’s energy and economic situation. EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Откако беа покренати се две истраги за интервенција на консултантски фирми во изборните кампањи во 2017 и 2022 година. Шефот на француската државата, смета дека е „нормално правдата да си ја врши работата” и дека „не се плаши од ништо”, јави дописникот на МИА

На патување во Дижон,  посветено на темата родово и сексуално насилство Емануел Макрон имаше можност пред новинарите да го минимизира обемот на соопштението за печатот објавено претходниот ден од Националното финансиско обвинителство (ПНФ), кое го потврди отворањето на две судски истраги во октомври минатата година поради сомневање за „фаворизирање” и „прикривање на фаворизирање” во прибегнувањето кон консултантски фирми, како и за искреноста на одредени сметки за претседателските кампањи во 2017 и 2022 година.

„Не се плашам од ништо. (…) Верувам дека срцето на истрагата не е вашиот слуга. (…) Јас, не знам! (…) Никој не ме предупреди, никој не ми се јави”, се бранеше прво претседателот на Републиката.

Законски гарант на институциите, а заштитен со неговиот криминален имунитет – предвиден во член 67 од Уставот – за целото времетраење на неговиот мандат, шефот на државата тогаш се задоволи со внимателни формули да ги спомене истрагите кои се во тек.

„Нормално е правдата да си ја врши работата. Таа го прави тоа слободно. Тоа, точно, ќе фрли светлина на оваа тема. (…) Многу е добро што сето светло е направено и што е направена проѕирноста. (…) Работите ќе се одвиваат нормално. Тие мора да се направат, би рекол, со спокојство и транспарентност”, посака тој.

Дури и ако темата „може да шокира” дел од земјата, тој не се двоумеше да ги осуди „политичките напади” на неговите противници кои „би сакале да го политизираат” прашањето.

„Сето ова беше долго дискутирано за време на претседателската кампања, веќе морав да реагирам”, продолжи тој, потсетувајќи дека „сметките за кампањата (неговите) за 2017 година веќе се подложени на сите процедури – пред судиите – (и дека) се потврдени со процедурите што ги предвидуваат нашите закони”, додека „оние од 2022 година се на пат, како и за сите (други) кандидати”.

„Уште еднаш, инсистирам (…): сметките на кампањата за 2017 година, тие се веќе гледани, прегледани, повторно гледани”, повтори тој. И да потсети, на тенко прикриен начин, на одлуката на Уставниот совет да не го надомести Никола Саркози и УМП во 2012 година: „Не ви избега дека понекогаш може да има проблеми со сметките за кампањата…

Back to top button
Close