Албанскиот „крал на кокаинот“ избега од затвор во Еквадор

Во Еквадор избега од притвор маж кој важи за еден од најголемите шверцери на кокаин во Европа. Се чини дека тој се води како исчезнат од јануари оваа година. Албанецот Дритан Реџепи (42) речиси ја одлежа казната за злосторства поврзани со дрога во Еквадор, но моментално го бара судството во три земји, Белгија, Италија и Албанија, пишува „Crimesite“.twitter sharing button

Според јужноамериканските медиуми, полицијата открила дека Реџепи едноставно водел голема глобална криминална организација од затвор во Еквадор.

Реџепи бил привремено ослободен во ноември 2021 година, под услов на секои две недели да се јавува во полициска станица, да не прави никакви кривични дела и да остане во Еквадор до 26 јуни 2027 година, кога му истекува затворската казна. Сега се чини дека тој формално е бегалец во Еквадор. На 23 декември 2020 година, судијата веќе одбил да го ослободи предвреме.

Реџепи (исто така под псевдонимите Мутарај Лулезим и Едмир Краја) од 2014 година работи во Еквадор како член на таканаречената компанија Бело, а истата година таму е уапсен. Не долго потоа, во неколку европски земји започнаа големи истраги за меѓународната албанска мрежа на шверцери на кокаин.

Back to top button
Close