Американскиот обвинител назначи специјален советник во истрагата за синот на Бајден


Американскиот државен обвинител Мерик Гарланд денеска објави дека назначил специјален советник во истрагата за деловните зделки на синот на претседателот Џо Бајден.

Гарланд го назначи Дејвид Вајс, американскиот адвокат во Делавер кој ги истражува финансиските и деловните зделки на Хантер Бајден, да служи како специјален советник.

Вајс ќе биде одговорен за тековната истрага на синот на претседателот Бајден, како и за сите други прашања што произлегле или може да произлезат од таа истрага.

Веста e објавена за време на кампањата на неговиот татко Џо Бајден за втор претседателски мандат.

Хантер Бајден е обвинет за затајување данок и поседување огнено оружје додека бил зависник од дрога.

Back to top button
Close