Анкета: Дури 38 проценти од Американците одбиле лекување поради високите цени

 Уделот на Американците чии членови или самите семејства беа принудени да одбијат лекување поради високите цени е зголемен на 38 отсто во 2022 година, што е рекорд за 22 години набљудување, покажуваат резултатите од истражувањето на Галуп.

Тоа е за 12 отсто повисоко од минатата година, а Галуп известува дека таквиот резултат е резултат на инфлацијата во САД, која минатата година го достигна највисокото ниво во последните 40 години.

Помеѓу одредени групи на население кои се склони да одбиваат третман, социолозите конкретно ги именуваа луѓето со ниски примања, оние на возраст од 18 до 49 години и жени.

Истражувањето е спроведено од 9 ноември до 2 декември 2022 година и опфати 1.020 возрасни Американци во сите 50 држави и округот Колумбија

Back to top button
Close