Бегај за „Ил Темпо”: Го замолив папата, Светата столица да ја признае независноста на Косово


Албанскиот претседател Бајрам Бегај, кој беше во посета на Ватикан, во интервју за италијанскиот весник „Ил Темпо” изјавил дека на средбата со папата Франциск го замолил Светата столица да ја признае независноста на Косово.

– Несомнено е дека улогата на папата во одржувањето на мирот на Балканот е исклучително важна. Поради оваа причина, го замолив папата Франциск, Светата столица да ја признае независноста на Косово, бидејќи таквиот чекор ќе даде силен поттик за унапредување на бавниот процес на Дијалог меѓу Приштина и Белград, истакна Бегај.

Тој ја нагласи клучната важност од проширувањето на ЕУ на Западен Балкан. Бегај повикувајќи се на досегашното искуство, наведе дека „не се играат војни на територии со проблематично минато и кои, сè уште и денес целосно не ги надминале тензиите”.

– Потребна е здрава европска визија за иднината, континуиран дијалог кој произведува позитивна енергија и економски просперитет. Експанзијата на Европа кон Балканот не треба да биде соочена со евроскептицизам во самата ЕУ, оцени Бегај во интервјуто за „Ил Темпо”.

При тој ја акцентира потребата од зајакнување на врската меѓу Светата столица и Албанија.

Албанија и Ватикан ги обновија дипломатските односи во 1991 година

Back to top button
Close