Белград,Сараево и Софија меѓу 10 те најзагадени градови во светот

Граѓаните на три главни градови од регионот утрово се разбудија во смог. Имено, главните градови на Бугарија, Србија и на БиХ се најдоа на листата 10 најзагадени градови во светот.

Според податоците на IQAir, Сараево е петти најзагаден град во светот со индекс на загаденост од 168, а во утринските часови беше и позагаден и на трето место на листата.

Пред Сараево се најде Белград (169), Мумбаи (169), Делхи (197), а најзагаден град е Лахоре во Пакистан со индекс на загаденост од 214.

Софија е на десеттото место со индекс на загаденост од 153.

Според официјалните податоци, воздухот во овие градови е загаден со ПМ 2,5 честички повеќе од 12 пати од дозволеното.

Back to top button
Close